VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Europese beurzen openden maandag 5 augustus fors in de min. In Azië kleurden de koersenborden ook al donkerrood. Zo is de Japanse hoofdindex, de Nikkei, zelfs ruim 12 procent lager gesloten. Dat is het grootste koersverlies sinds de beurscrash in 1987. Hoewel angst een slechte raadgever is, is het belangrijk dat het platform van de broker de mogelijkheid biedt om te handelen. Helaas ontving de VEB signalen over een storing bij enkele financieel dienstverleners. Wat kan een belegger in deze situatie doen?

Volgens de website allestoringen.nl waren er binnen een uur na beursopening al ruim 600 storingsmeldingen gedaan voor DeGiro en zo’n 100 voor Saxo Bank.  

Het is altijd erg vervelend voor beleggers als zij niet bij hun effectenportefeuille kunnen komen, of als zij wel toegang hebben maar geen order kunnen plaatsen. Dit is vooral problematisch als beleggers schade willen (of moeten) beperken, maar ook wanneer zij beleggingskansen willen benutten die er misschien na enkele uren niet meer zijn. Achteraf bewijzen dat je precies op moment X aandeel Y of Z had willen kopen of verkopen is erg moeilijk, maar het kan wel degelijk. Mocht het toch - buiten de schuld van de belegger om - misgaan, dan dienen er ruimhartigeregelingen te worden getroffen.      

Wat doet de VEB?
  
De VEBkan de situatiemeestalniet direct oplossen, maarneemt signalen van beleggers op dit punt wel serieus. Zo kan de VEBdergelijke storingen met de broker ofhethandelsplatformbespreken of het meenemenindereguliere besprekingen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook met Euronext Amsterdam heeftdeVEB goed contact. Verder benadrukt de VEB dat het voor brokers van belang is om voldoendecapaciteit te hebben, met name op momenten van piekdrukte. 

Vaak gaan klachten om individuele situaties die zich lenen voor het doorlopen van de Interne Klachtenprocedure, maardeVEB heeftbij bepaalde problemen met financieel dienstverlenersin het verledenook meermaals gericht actie ondernomen namens beleggers.   

Toch handelen tijdens een storing?   
Als u toch wilt handelen tijdens een storing, is het verstandig om eerst na te gaan of uw financieel dienstverlener hiervoor een procedure heeft vastgelegd in bijvoorbeeld een handleiding of de algemene voorwaarden. 
 
Daarin kan een alternatieve route staan vermeld om een order in te leggen wanneer een storing optreedt.Zo heeftDeGiroop de website eeninstructieover watu kuntondernemen op het moment dat wegens een technische storing geen orderteplaatsenis. Ook Saxo Bank heeft voor zulke situaties een instructie beschreven (artikel 4.6 van ‘Belangrijke informatie Zelf Beleggen’).  
 
Mocht deze procedure niet vastliggen, dan is het zinvol om tijdens een storing eerst telefonisch contact op te nemen. Luktdat herhaaldelijk ook niet, dan kunt u een e-mail sturen waarin u uw bank of broker informeert over uw voorgenomen order. 
 
Indien uw order geen uitvoering krijgt, kunt u een klacht indienen. Het schriftelijke orderverzoek kan daarbij dienen als bewijsmateriaal ter onderbouwing van de klacht. Zo heeft u een bewijs dat u wilde handelen en dat u als gevolg van de storing mogelijk schade heeft geleden. Indien bijvoorbeeld een systeem herhaaldelijk niet functioneert (bijvoorbeeld bij grote drukte), kan mogelijksprake zijn van eentekortkoming.   
 
In dat geval kunt u de schade in een klacht aan uw financieel dienstverlener voorleggen. Mocht u er via deInterne Klachtenprocedure niet uitkomen, dan kunt u nadere juridische stappen overwegen. Eenoptie is om dat te doen via het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), eengeschillenbeslechterals alternatief voor de rechter,mitsde dienstverlener daar is aangesloten.